«یکی از مشکلات برخی افراد، به ویژه زوجهای جوان، خرید و تشخیص برنج خوب و شیوه نگهداری آن است.»
برنجِ حاج عباس محمودی و پسران را یکبار امتحان کنید
تشخیص و خرید: برنج ایرانی ، در شمار برنجهای ممتاز است، اما درجهبندی دارد. فقط خوب قد کشیدن دانه برنج پس از پخت ملاک مرغوبیت نیست. دانه برنج هر چه خشکتر و سفتتر باشد بهتر است؛ زیرا با جذب سریع آب هنگام پخت، حجیمتر میشود. هر چه از تاریخ برداشت آن بیشتر گذشته و بهتر نگهداری شده باشد، بر کیفیت آن افزوده میشود. (البته نه بیش از حد) دقت کنید برنج کپک زده یا خُرد شده نباشد و بوی نامطبوع کهنگی و ماندگی از آن به مشام نرسد. دانه برنج نباید خیلی سفید، خیلی زرد، شفاف، دودی یا ترک خورده باشد؛ برنج خوب رنگ بلوری مات و عاجمانند دارد و معمولا باریک و قلمی است، اما طعم و بوی مطبوعش پس از پخت، خیلی مهمتر از باریکی و بلندی آن است. برنج خوب باید یکدست باشد نه مخلوطی از دانههای چاق و لاغر، زرد و سفید، کوتاه و بلند یا ریز و درشت. یکی از آزمونهای سنتی، خرد کردن تعدادی از دانهها زیر دندان است. اگر به سختی خرد شدند، نشانه خشکی بیشتر و کیفیت بهتر است. یکی از روشهای درک میزان عطر برنج، دمیدن هوای گرم یا «ها کردن» روی مقداری از دانههاست.نگهداری و انبار کردن: کیسه یا سطلهای نگهداری برنج را حتما در جایی عاری از نم، خنک و به ویژه خشک انبار کنید تا رطوبت درون دانهها تبخیر شود. از گذاشتن کیسهها روی هم خودداری کنید. بین هر کیسه فاصلهای برای عبور هوا بگذارید. افزودن مقداری نمک و چند دانه سیر همراه با سرکشی و هوادهی گاهبهگاه، از آفتزدگی جلوگیری میکند. به هیچ وجه از قرصهای شیمیایی استفاده نکنید. هر چند وقت یک بار محتوای کیسه یا ظروف را زیر و رو، آن را از لحاظ رخنه و حمله حشرات و آفات بررسی کنید. در صورت آفتزدگی، پیش از تخمگذاری بیشتر آفات و افزایش حشرات، برنج را در هوای آزاد، دور از تابش نور خورشید پهن و با الک کردن از لطمه و خسارت بیشتر جلوگیری کنید. دقت کنید نمک بجا مانده از برنج آفتزده را به سبب پرهیز از انتقال مجدد تخم آفات به ظروف یا کیسهها مجددا استفاده نکنید.